Jędrzej Ochremiak pisze:witajcie,
Drobne uzupełnienie dotyczące jadłospisu:
- po pierwsze chciałbym żeby dodatkowo na sobotni wieczór został zaplanowany jeszcze jeden ciepły posiłek. Ponieważ ma być niezbyt pracochłonny proponuję zupę (wspólną, gotowaną w garze).
- po drugie, żeby ułatwić nieco zadanie dziewczynom układającym jadłospis sugestia krok po kroku co zrobić:
1. zaplanować "menu", "kartę dań" itp. czyli np. sobota na sniadanie kanapki, na obiad makaron, z mięsem, warzywami i sosem, wieczorem zupa, niedziela rano znów kanapki, w ramach przekąsek kabanosy, bakalie, czekolady.
2. Okreslić ile (w gramach) każdy uczestnik ma zjeść poszczegolnych produktów
3. Przemnożyć przez liczbę uczestników wyjazdu
4. Dodać rzeczy ewspólne np. herbata, przyprawy itp.
5. Wszystkie produkty podzielic między uczestników (czyli kto co ma zabrać - ważne są wskazania w gramach)
6. Powyższy podział ma być względnie racjonalny, optymalny i sprawiedliwy, czyli dążymy do tego by każdy nosił mniej więcej równie ciężkie jedzenie i by kupując je wydał mniej więcej tyle samo co inni.
pozdrawiam,
Jędrzej
P.S. Proszę o wklejenie listy sprzętu osobistego i wspólnego do tego wątku.
Hej,
oto nasza propozycja menu na II kursówkę:
na 12 osób
• prosimy o zabranie własnego prowiantu (np. kanapki) na piątkową kolację + przekąski (kabanosy, bakalie, słodycze, owoce itp.) na pozostałe dni kursówki
• proponujemy również zabranie kabanosa lub kawałka kiełbasy (wedle własnego apetytu) do sobotniego obiadu (kasza gryczana z sosem)
Śniadanie sobota:
• Kanapki (3 chleby ciemne, 1 chleb jasny, 3 ogórki zielone, 5 gotowanych jajek, 3 pasztety, 1 dzem, 2 x serek śmietankowy do smarowania)
Przekąska grupowa sobota:
• 400 g czekolady
Obiad sobota:
• 1 kg kaszy gryczanej, sos cygański winiary x 3, kielbasa
• herbata z cytryną
Kolacja sobota:
• Zupa krupnik (700-800 g kaszy jęczmiennej, 1 duża cebula, 0,5 kg marchwii, 1 kg ziemniaków, 3 korzenie pietruszki, seler, 6 kostek rosołowych, pieprz, sól)
Śniadanie niedziela:
• 1 kg kaszy kus-kus, paczka rodzynek, 3 banany, garść orzechów
• herbata z cytryną
Przekąska grupowa niedziela:
• ok. 400 g suszonych bananów
Obiadokolacja niedziela:
• Pyszna, w cywilizacji
Wkrótce podeślemy podział produktów na uczestników-czy możemy otrzymać listę kursantów?
Zachęcamy do konstruktywnej krytyki menu:)
Gabi & Kaja