BAZA SPRZĘTOWA SKG
BAZA SPRZĘTOWA SKG
Szanowne koleżanki i koledzy, niniejszym oznajmiam powstanie
BAZY SPRZĘTOWEJ SKG będącej na dzień dzisiejszy systemem wymiany sprzętu pomiędzy klubowiczami, a w perspektywie czasu zasobem klubowego sprzętu, z którego każdy będzie mógł skorzystać w miarę potrzeby.
Założenie jest proste:
1. Każdy z nas włącza do bazy tę część swojego wyposażenia, którą jest skłonny pożyczyć koleżance/koledze. Sprzęt oczywiście fizycznie pozostaje tam, gdzie był - chodzi tylko o deklarację, że w razie potrzeby będziecie skłonni go użyczyć osobie o to proszącej
2. Koleżanka/kolega wybiera z udostępnionej na stronie SKG listy potrzebny sprzęt (nie wie nawet, czyj dokładnie on jest)
3. Kontaktuje się z Opiekunem Bazy, dzierżącym rozpiskę co-jest-czyje, który to Opiekun wysyła do właściciela sprzętu pytanie o zgodę na wypożyczenie w danym terminie
4. Jeżeli właściciel nie ma nic naprzeciwko takiemu wypożyczeniu, Pytający otrzymuje maila zwrotnego z informacją, kiedy, jak i gdzie może otrzymać sprzęt (właściciel sprzętu nie musi się nawet ujawniać - sprzęt można przekazać np. via Opiekun)
5. Za takie wypożyczenie Pytający odprowadza niewygórowaną (znacznie niższą od komercyjnej) kwotę na rzecz Bazy
6. Z uzyskanych w ten sposób pieniędzy kupujemy sprzęt klubowy
Celem jest stopniowe zastąpienie sprzętu użyczanego przez klubowiczów sprzętem klubowym, co powinno rozwiązać np. problemy z namiotami czy coroczne problemy sekcji wysokogórskiej z czekanami.
Proste, prawda
Oczywiście, system nie ma szans zadziałać bez waszej kooperacji. Chodzi przede wszystkim o zgłaszanie sprzętu do bazy, o co serdecznie apeluję
Na zachętę przedstawiam bardzo skróconą listę sprzętu, jaką udostępniają (już od dzisiaj ) sami tylko członkowie Zarządu (siłą rzeczy wiedzieli o koncepcie zawczasu ):
- 4 namioty
- 3 palniki gazowe
- 2 palniki benzynowe
- 1 śpiwór GT 900
- 2 czekany typu T
- 3 zestawy kijów trekkingowych
- biegówki 200 cm na kaczy dziób
- uprząż wspinaczkowa Mercy rozmiar L
- 2 x raki automaty
Pełna lista znajdzie się wkrótce w głównej części strony SKG, wraz z określeniem kosztów wypożyczenia danej rzeczy. Do tego czasu raz jeszcze zachęcam was do przesyłania swoich list udostępnianych rzeczy oraz rozpisuję konkurs na Opiekuna Bazy - ja pełnię tę funkcję tylko tymczasowo Zgłoszenia oczywiście poniżej albo na PW.
Zróbmy to
ps. nowe elementy pogrubiłem
BAZY SPRZĘTOWEJ SKG będącej na dzień dzisiejszy systemem wymiany sprzętu pomiędzy klubowiczami, a w perspektywie czasu zasobem klubowego sprzętu, z którego każdy będzie mógł skorzystać w miarę potrzeby.
Założenie jest proste:
1. Każdy z nas włącza do bazy tę część swojego wyposażenia, którą jest skłonny pożyczyć koleżance/koledze. Sprzęt oczywiście fizycznie pozostaje tam, gdzie był - chodzi tylko o deklarację, że w razie potrzeby będziecie skłonni go użyczyć osobie o to proszącej
2. Koleżanka/kolega wybiera z udostępnionej na stronie SKG listy potrzebny sprzęt (nie wie nawet, czyj dokładnie on jest)
3. Kontaktuje się z Opiekunem Bazy, dzierżącym rozpiskę co-jest-czyje, który to Opiekun wysyła do właściciela sprzętu pytanie o zgodę na wypożyczenie w danym terminie
4. Jeżeli właściciel nie ma nic naprzeciwko takiemu wypożyczeniu, Pytający otrzymuje maila zwrotnego z informacją, kiedy, jak i gdzie może otrzymać sprzęt (właściciel sprzętu nie musi się nawet ujawniać - sprzęt można przekazać np. via Opiekun)
5. Za takie wypożyczenie Pytający odprowadza niewygórowaną (znacznie niższą od komercyjnej) kwotę na rzecz Bazy
6. Z uzyskanych w ten sposób pieniędzy kupujemy sprzęt klubowy
Celem jest stopniowe zastąpienie sprzętu użyczanego przez klubowiczów sprzętem klubowym, co powinno rozwiązać np. problemy z namiotami czy coroczne problemy sekcji wysokogórskiej z czekanami.
Proste, prawda
Oczywiście, system nie ma szans zadziałać bez waszej kooperacji. Chodzi przede wszystkim o zgłaszanie sprzętu do bazy, o co serdecznie apeluję
Na zachętę przedstawiam bardzo skróconą listę sprzętu, jaką udostępniają (już od dzisiaj ) sami tylko członkowie Zarządu (siłą rzeczy wiedzieli o koncepcie zawczasu ):
- 4 namioty
- 3 palniki gazowe
- 2 palniki benzynowe
- 1 śpiwór GT 900
- 2 czekany typu T
- 3 zestawy kijów trekkingowych
- biegówki 200 cm na kaczy dziób
- uprząż wspinaczkowa Mercy rozmiar L
- 2 x raki automaty
Pełna lista znajdzie się wkrótce w głównej części strony SKG, wraz z określeniem kosztów wypożyczenia danej rzeczy. Do tego czasu raz jeszcze zachęcam was do przesyłania swoich list udostępnianych rzeczy oraz rozpisuję konkurs na Opiekuna Bazy - ja pełnię tę funkcję tylko tymczasowo Zgłoszenia oczywiście poniżej albo na PW.
Zróbmy to
ps. nowe elementy pogrubiłem
Ostatnio zmieniony 2009-02-18, 15:39 przez ccrc, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: BAZA SPRZĘTOWA SKG
wzruszająca jest gotowość do pożyczenia tak intymnej rzeczy jak śpiworek
Bardzo ciekawy pomysł popieram jak najbardziej chociaż osobiście nie mam się czym dzielić niestety
"...pod górę tam gdzie wieje wiatr
Niech prowadzą moje marzenia"
Niech prowadzą moje marzenia"
Koncepcja ciekawa, mocno integrujaco-wspierajaca. Popieram.
A wiec do listy dorzucam kijki trekkingowe
pozdro
Kamila
A wiec do listy dorzucam kijki trekkingowe
pozdro
Kamila
Oui, dodaję do listy, Bóg Ci w dzieciach wynagrodzi, dobra kobietoKamila pisze: A wiec do listy dorzucam kijki trekkingowe
Nie no, luz, niech będzie bez tych dzieci, bo jeszcze kije wycofasz i co wtedy?
Jak ktoś się peszy publicznie wozić z tym, co ma, to w środę przejdę się przy piwie z kolędą po wszystkich i dyskretnie spiszę do kapownika, kto czym wesprze klubik
-
Z chęcią udostępnię czekan wraz z młotkiem do wspinu.
"Tak to się robi w Szczecinie"
Szanowni Państwo, po długich bojach i zażartej walce o pierwszeństwo z moją magisterką, podsumowałem wreszcie dostępny sprzęt i dopisałem wstępne proponowane stawki. Bardzo proszę o komentarze i opinie:-) Jednostką rozliczeniową jest jak widać tydzień, czyli od środy do środy. Wyjazd od piątku do następnego poniedziałku jest więc wypożyczeniem 2 tygodniowym.
Celowo nie wstawiłem sprzętu wspinaczkowego, ale jest on również dostępny. Jeżeli ktoś byłby czymś konkretnym zainteresowany, proszę o maila- wypisowanie pojedynczych ekspressów mija się chyba z celem
Celowo nie wstawiłem sprzętu wspinaczkowego, ale jest on również dostępny. Jeżeli ktoś byłby czymś konkretnym zainteresowany, proszę o maila- wypisowanie pojedynczych ekspressów mija się chyba z celem
siedem razy tańszy w zakupie palnik benzynowy w wypożyczeniu tylko o 1/3 droższy od gazowego? a śpiwór puchowy w cenie syntetyka?
Konkrety, maestro
Palnik gazowy w olbrzymiej ilości wypadków nadto każdemu wystarczy, więc koszt wypożyczenia oddaje raczej użyteczność niż cenę zakupu. Na weekend wolałbym mieć gazowca, mniej upierdliwy
A syntetyk jest syntetykiem zimowym i pełni tę samą funkcję, co puchacz. Można go dać taniej, jasne, ale bałem się posądzenia o faworyzowanie alergików
Palnik gazowy w olbrzymiej ilości wypadków nadto każdemu wystarczy, więc koszt wypożyczenia oddaje raczej użyteczność niż cenę zakupu. Na weekend wolałbym mieć gazowca, mniej upierdliwy
A syntetyk jest syntetykiem zimowym i pełni tę samą funkcję, co puchacz. Można go dać taniej, jasne, ale bałem się posądzenia o faworyzowanie alergików
Krótki raport:
na dzień dzisiejszy w bazie jest 306,73 zł, z czego ok. 115 zł w formie wierzytelności względem dwójki klubowiczów
baza stała się "właścicielem" dwóch par poradzieckich raków
wypożyczany jest przede wszystkim sprzęt wysokogórski
proponuję przeznaczyć aktualnie posiadaną kasę na modernizację paskowych raków posowieckich (zgodnie z sugestią ostatnio je wypożyczającego Deli) oraz zakup czekana ok. 60 cm, z przyczyn kosztowych raczej typ B
proszę o opinie
na dzień dzisiejszy w bazie jest 306,73 zł, z czego ok. 115 zł w formie wierzytelności względem dwójki klubowiczów
baza stała się "właścicielem" dwóch par poradzieckich raków
wypożyczany jest przede wszystkim sprzęt wysokogórski
proponuję przeznaczyć aktualnie posiadaną kasę na modernizację paskowych raków posowieckich (zgodnie z sugestią ostatnio je wypożyczającego Deli) oraz zakup czekana ok. 60 cm, z przyczyn kosztowych raczej typ B
proszę o opinie
Uprzejmie donoszę, że baza zbiedniała dziś o kilka złociszy, ale wzbogaciła się o parę zajebiaszczych koszowych raków Edelrida, z antibotami Lucky (dali za free;-)
Następny w kolejce czekanik, zapewne
Następny w kolejce czekanik, zapewne
-
Może jednak drugą parę raków? Wydaje mi się, że czekany większość posiada, a jeśli nie to łatwiej pożyczyć czekan niż raki - których jest deficyt.
Szanowne Koleżanki, Szanowni Koledzy,
Stan finansowy bazy sprzętowej przedstawia się następująco:
wspomniane 2 czy posty wyżej 115 złotych w formie wierzytelności przeistoczyło się ostatecznie w 90 zł żywej gotówki i 5 złotych (wciąż jeszcze nieściągniętych) wierzytelności (koleżanka skróciła nieco listę rzeczy zamawianych), co po odjęciu kwoty zapłaconej za raki Edelrid (201 zł) i dodaniu kwoty uzyskanej ostatnimi czasy (realnie 105 zł - ze 150zł, 45 zł należy się koleżance zwrotu) daje kwotę 190,73 zł w bazie.
Zgodnie z sugestią Michała, popartą relatywnie szerokimi konsultacjami, w chwili obecnej zbieramy na kolejne raki.
Stan finansowy bazy sprzętowej przedstawia się następująco:
wspomniane 2 czy posty wyżej 115 złotych w formie wierzytelności przeistoczyło się ostatecznie w 90 zł żywej gotówki i 5 złotych (wciąż jeszcze nieściągniętych) wierzytelności (koleżanka skróciła nieco listę rzeczy zamawianych), co po odjęciu kwoty zapłaconej za raki Edelrid (201 zł) i dodaniu kwoty uzyskanej ostatnimi czasy (realnie 105 zł - ze 150zł, 45 zł należy się koleżance zwrotu) daje kwotę 190,73 zł w bazie.
Zgodnie z sugestią Michała, popartą relatywnie szerokimi konsultacjami, w chwili obecnej zbieramy na kolejne raki.
granią czy żlebem, oby na szczyt
-
naprawdę Czy myślisz Ty, przeciętny że człowiek zrozumiał Twojego z cokolwiek raportu
A w ogóle, generalnie, w którymś momencie może też kaski, nie same raki i czekany
A w ogóle, generalnie, w którymś momencie może też kaski, nie same raki i czekany
"Somewhere between the bottom of the climb and the summit is the answer the mystery why we climb." - Greg Child
-
Wydaje mi się że kasków posiadamy sporo. Ja sam dysponuję dwoma i z tego co wiem większość takowe posiada. Pragnę również nadmienić że do mniej ambitnej działalności kask jest zbędny, a raki zawsze się przydadzą.