Эльбрусcкая команда b Aлъпах
Эльбрусcкая команда b Aлъпах
Powrót do cywilizacji: Zermatt zamiast Azau, samochód zamiast pociągu i kilkanaście godzin jazdy zamiast kilkudziesięciu...
Эльбрусcкая команда uderza w Alpy!
Panowie, wstępna propozycja do dyskusji:
Zermatt + parking w Tasch jako baza wysunięta, sprawdzony kemping kilka kilometrów wcześniej jako baza główna.
1. Ponad schron Monte Rosa i atak na Dufourspitze i Nordend
2. Matterhorn jako gwóźdź programu
3. Dom, tradycyjnie, jako wisienka:-)
+ pod rozwagę: a może by spróbować w ramach autowpierdolu zrobić jaki czterotysięcznik jednodniowo? na super lekko, jako formę wyrypy? powinniśmy wytrzymać kondycyjnie po klimie na Monte Rosa, a i wnukom byłoby co opowiadać
Widzimy się dziś na Powiślu (proponuję parczek, ekonomicznie i ekologicznie), więc temat gruntownie omówimy.
Btw, wciąż mamy wole miejsca na pokładzie zielonego pogromcy prawego pasa niemieckich autostrad
Эльбрусcкая команда uderza w Alpy!
Panowie, wstępna propozycja do dyskusji:
Zermatt + parking w Tasch jako baza wysunięta, sprawdzony kemping kilka kilometrów wcześniej jako baza główna.
1. Ponad schron Monte Rosa i atak na Dufourspitze i Nordend
2. Matterhorn jako gwóźdź programu
3. Dom, tradycyjnie, jako wisienka:-)
+ pod rozwagę: a może by spróbować w ramach autowpierdolu zrobić jaki czterotysięcznik jednodniowo? na super lekko, jako formę wyrypy? powinniśmy wytrzymać kondycyjnie po klimie na Monte Rosa, a i wnukom byłoby co opowiadać
Widzimy się dziś na Powiślu (proponuję parczek, ekonomicznie i ekologicznie), więc temat gruntownie omówimy.
Btw, wciąż mamy wole miejsca na pokładzie zielonego pogromcy prawego pasa niemieckich autostrad
Re: Эльбрусcкая команда b Aлъпах
caly plan gites,
pod warunkiem ze pierwszy wjazd to kolejka.. hihi zeby nozek nie meczyc.. a moze zamiast jednodniowego zabijania kolan via ferrata z wiszacym mostem ???
poza tym plan gites!!! a powisle na ktora?? bo mi im wczesniej tym lepiej.. nawet na 16 byloby gites!
pod warunkiem ze pierwszy wjazd to kolejka.. hihi zeby nozek nie meczyc.. a moze zamiast jednodniowego zabijania kolan via ferrata z wiszacym mostem ???
poza tym plan gites!!! a powisle na ktora?? bo mi im wczesniej tym lepiej.. nawet na 16 byloby gites!
O to chodzi jedynie, by naprzód wciaż iść śmiało, bo zawsze się dochodzi, gdzie indziej niż się chciało.
-
Nie rozumiem, na każdy szczyt wchodzi się od schroniska w 1 dzień. I nie ma w tym nic nietypowego. Chyba że wyjdziemy o 23. Wtedy są to rzeczywiście 2 dni
"Somewhere between the bottom of the climb and the summit is the answer the mystery why we climb." - Greg Child
ha
piotruchowi chodzilo raczej o wyjscie w dolinie o godzinie 00:01.. zdobycie szczytu i zejscie na 18 na dol!!!
czyli turbo zdobycze!
piotruchowi chodzilo raczej o wyjscie w dolinie o godzinie 00:01.. zdobycie szczytu i zejscie na 18 na dol!!!
czyli turbo zdobycze!
O to chodzi jedynie, by naprzód wciaż iść śmiało, bo zawsze się dochodzi, gdzie indziej niż się chciało.
Si Dawidos, turbo4kafle wyrypka jak siema, na pewno nie jako pierwsze wyjście.
A koncepcja ferraty dla mnie bomba, ale to jako bonusik - dorwałem przewodnik wspinaczkowy po Dolomitach, wiem też, kiedy mam egzamin na aplikację i w sumie składa się to w wizję tygodniowego wspinu pod koniec września, w który możnaby wstawić jedną czy dwie ferratki - Dolomickie są ponoć debeściak (aczkolwiek w grę wchodzi też Paklenica, ale to już temat na osobny wątek).
Proponuję dziś Powiśle jednak później, bo zanim wyjdę z roboty, chapnę obiad i trochę ogarnę chatę (od 3 tygodni tylko się tam syf zbiera), to już dość późnawo będzie, a do tego muszę dziś jeszcze fotografa załatwić (nowa legitka) i najpewniej Allegro (chce ktoś kupić pełnoletniego Mercedesa? ). Może być 2030, jeszcze jasno będzie i tak
A koncepcja ferraty dla mnie bomba, ale to jako bonusik - dorwałem przewodnik wspinaczkowy po Dolomitach, wiem też, kiedy mam egzamin na aplikację i w sumie składa się to w wizję tygodniowego wspinu pod koniec września, w który możnaby wstawić jedną czy dwie ferratki - Dolomickie są ponoć debeściak (aczkolwiek w grę wchodzi też Paklenica, ale to już temat na osobny wątek).
Proponuję dziś Powiśle jednak później, bo zanim wyjdę z roboty, chapnę obiad i trochę ogarnę chatę (od 3 tygodni tylko się tam syf zbiera), to już dość późnawo będzie, a do tego muszę dziś jeszcze fotografa załatwić (nowa legitka) i najpewniej Allegro (chce ktoś kupić pełnoletniego Mercedesa? ). Może być 2030, jeszcze jasno będzie i tak
-
Mam nadzieję, że nie zatrzecie silnika
Ja wolę się wypowiadać o swoich możliwościach z większą dozą przezorności
Ja wolę się wypowiadać o swoich możliwościach z większą dozą przezorności
"Somewhere between the bottom of the climb and the summit is the answer the mystery why we climb." - Greg Child
Gdzie na tym Powiślu się spotykacie? Może wieczorem bym się pojawił bo możliwe, że w sierpniu firma będzie mnie prosiła o wzięcie urlopu
"Interesuje mnie wspinanie. Kropka." Mark Twight
"Bez mocy to bez sensu" Wojciech Grochowski
Czyżby było już tylko 1 wolne miejsce?
Spotkajmy się o tej 2030 tam, gdzie ostatnio ze Sławoszem slaczyliśmy.
Wojtas, luźna guma, jak nie damy rady, to padniemy w schronie na ryj i odeśpimy Spróbować warto, pókiśmy młodzi
Acha, Matterhornu tak zdobywać nie zamierzam, raczej jakie śnieżne PD/PD-, kota około 4200 a po ewentualnym sukcesie dzień w wyrze i basenie naprzemian, z piwem w dłoni
Spotkajmy się o tej 2030 tam, gdzie ostatnio ze Sławoszem slaczyliśmy.
Wojtas, luźna guma, jak nie damy rady, to padniemy w schronie na ryj i odeśpimy Spróbować warto, pókiśmy młodzi
Acha, Matterhornu tak zdobywać nie zamierzam, raczej jakie śnieżne PD/PD-, kota około 4200 a po ewentualnym sukcesie dzień w wyrze i basenie naprzemian, z piwem w dłoni
-
Właśnie tak się powinno działać na Matterhornie. Solvay jest jedynie schronem ratunkowym. A w sezonie nocleg tam możesz spędzić, stojąc na jednej nodze. Na pewno chcesz?
A oburzam się, że wymysliliście jakiś styl turbo, bo to co planujecie, nie jest niczym niezwykłym ani nowym. Wszyscy chodzą po Alpach w ten sposób. Na czym ma polegać specyficzność tej strategii? Na nagłośnieniu medialnym chyba jedynie
A oburzam się, że wymysliliście jakiś styl turbo, bo to co planujecie, nie jest niczym niezwykłym ani nowym. Wszyscy chodzą po Alpach w ten sposób. Na czym ma polegać specyficzność tej strategii? Na nagłośnieniu medialnym chyba jedynie
Nie potwierdzam, nie zaprzeczam. Skoczmy wcześniej na jakiś wspin w Tatry i tam mi pokażecie ten wasz styl turbo Pojawię się na Powiślu jakoś po 21.00 bo wcześniej ładuję na paździeżuccrc pisze:Czyżby było już tylko 1 wolne miejsce?
A przeczytaj no post Dawida kilka cm wyżej... "Styl turbo4kafle" miałby polegać na bezpośrednim ataku szczytowym z doliny. Do-li-ny, nie z okolic schronu Hornli czy Monte Rosa. Obrazowo: wychodzisz z samochodu , bierzesz plecak, dymasz na szczyt i wracasz pod samochód. Non-stop, bez namiotu czy innego noclegu. PaniałWojtek Grochowski pisze:Właśnie tak się powinno działać na Matterhornie.
A oburzam się, że wymysliliście jakiś styl turbo, bo to co planujecie, nie jest niczym niezwykłym ani nowym. Wszyscy chodzą po Alpach w ten sposób. Na czym ma polegać specyficzność tej strategii?
Jesteś pewien, że wszyscy tak chodzą? My też tak zrobimy zapewne góra raz, być może nie wyrobimy, ale spróbować warto.
W Tatrach styl turbo4kafle nie przejdzie, max to turbo2,5kafla, a i to nie w Polsce Z tym, że w Tatrach istotnie jest normą (biwaku przed atakiem szczytowym na Kościelec drogą normalną jeszcze nie widziałem)
-
Aha. Nie doczytałem dokładnie.
"Łukasz, jedź pliz, oni zwariowali"
"Łukasz, jedź pliz, oni zwariowali"
No i jadę! Jadę! Jadę!
-
Witamy na końcu liny
Jak mniemam w zaistniałej sytuacji tworzymy 2 zespoły linowe, łączące się w czwórkę na lodowcach. Że bierzemy do samochodu 2 podwójne liny to w tym układzie pewniak (bo a nuż gdzieś się powspinić wypadnie?), ale teraz pytanie o Matter - wg. mnie powinniśmy wziąć po 1 żyle na 2 osoby, czyli w sumie 1 linę podwójną. Jeżeli płyta Moseleya istotnie nie przekracza 30 m, to sobie możemy żyłę 60m złożyć na pół i mieć 30m na każdą dwójkę. Wojtas, ty się tam szlajałeś, to i wiesz - styknie?
aha, i powtórz proszę na trzeźwo, że pożyczysz mi i Dawidowi swój namiocik
aha, i powtórz proszę na trzeźwo, że pożyczysz mi i Dawidowi swój namiocik