Biblioteka SKG

Prawdopodobnie nie ma tematu, którego nie da się tutaj poruszyć.
kulka

Re: Biblioteka SKG

Post autor: kulka »

Drogie eskagi! ze względu na niedoleczone choróbsko posylwestrowe nie stawię się dziś w bibliotece. Przypuszczalnie jednak będzie Maja, więc jeśli ktoś ma sprawę związaną z skgowym księgozbiorem, to uda mu się ją zalatwic. Ja wpadam za tydzień i liczę na jak zwykle dużą frekwencję:)
mort

Post autor: mort »

Czy można prosić o opublikowanie (być może ponowne, ale się doszukać nie mogę) dni i godzin otwarcia biblioteki?
Paveł

Post autor: Paveł »

oczywiście. Zapraszam na stronę główną, na prawym marginesie.
kulka

Post autor: kulka »

moi drodzy parafianie!... czytelnicy! jutro czekam na wasze liczne przybycie w godzinach 15.15- 16.45. Chętnie odznaczę przetrzymane książki, ba, moze nawet kary nie bedą szczególnie dotkliwe. Sytuacja ta jest spowodowana faktem gdyż ponieważ jutro w godzinach normalnego funkcjonowania biblioteki nie będę mogła się stawić.
wex

Post autor: wex »

Miło mi zakomunikować, że w ramach podziękowań za współpracę z IV Warszawskim Przeglądem Filmów Górskich, Biblioteka SKG została wyposażony w calutki komplecik kolekcji "Polskie Himalaje" - 6 tomów poświęconych historii polskiego himalaizmu, 5 z nich dodatkowo z filmem na DVD.
Seria sześciu bogato ilustrowanych wydawnictw poświęconych udziałowi Polaków w zdobywaniu najwyższych gór świata - Himalajów i Karakorum.
Ten obszerny temat został podzielony na sześć części:

1. Pierwsi zdobywcy. Mowa będzie o najważniejszych wyprawach, podczas których dokonano pierwszych wejść na niezdobyte wcześniej szczyty. Książka + płyta DVD

2. Lodowi wojownicy. Od początków himalaizmu zimowego w latach 70. XX wieku polskie wyprawy odgrywają tu najważniejszą rolę. Można powiedzieć, że himalaizm zimowy to polska specjalność. Książka + płyta DVD

3. Wielkie wspinaczki. Przez wejścia sportowe należy rozumieć poprowadzanie nowych dróg na szczyty już zdobyte, przejścia w tzw. stylu alpejskim (jednym ciągiem, bez zakładania stałych obozów pośrednich). a także przejścia samotne. W tej „konkurencji” himalaizmu Polacy również mają wiele sukcesów. Książka + płyta DVD

4. Panie w górach. W tej dziedzinie nasze panie zawsze miały wiele do powiedzenia. Wanda Rutkiewicz przez wiele lat była pierwsza damą światowego himalaizmu. Dziś światowej czołówce usiłują dotrzymać kroku Anna Czerwińska i Kinga Baranowska. Dzielnie sekunduje im też parę innych naszych rodaczek. Książka + płyta DVD

5. Największe tragedie. Ryzyko wypadku, w tym i utraty życia, jest wkalkulowane w uprawianie wspinaczki - szczególnie duże jest ono w górach wysokich. Czasem dochodzi jednak do wielkich tragedii, które bulwersują społeczeństwo i poruszają środowisko alpinistyczne do głębi. Takim właśnie tragediom, które niestety wydarzyły się również na polskich wyprawach poświęcono piątą część serii. Książka + płyta DVD

6. Leksykon polskiego himalaizmu. W tej encyklopedycznej części czytelnik znajdzie kompendium wiedzy o polskim himalaizmie, uzupełnione hasłami objaśniającymi nazwy i pojęcia, które można spotkać podczas lektury pierwszych pięciu części.

Dodatkiem do pierwszych pięciu tomów są płyty DVD z filmami ilustrującymi wyprawy i wydarzenia, o których mowa w tekście. Każdy z nich zawiera fragmenty autentycznych dokumentów nakręconych w Himalajach i Karakorum przez profesjonalne ekipy filmowe oraz samych alpinistów. Ponadto znajdują się tam wywiady z bohaterami i wybitnymi znawcami alpinizmu.
Język: polski, angielski
Napisy: polskie, angielskie
wex

Znowu czeka nas drobne wzbogacenie zbiorów Biblioteki. Dzięki pomocy przy Echach IV PFG mamy możliwość odebrania książek o wartości 200zł z listy poniżej (dodatkowo, od cen należy odliczyć 20% rabatu :-) ). Jakieś sugestie, co chcielibyście żeby znalazło się w naszej bibliotece? Propozycje zbieram do środy.
(Prawie) aktualny katalog jest na http://www.skg.uw.edu.pl/katalog-zbiorow (już działa).

ANNAPURNA:
GórFanka. Moje ABC w skale i lodzie 25zł
GórFanka. Na szczytach Himalajów 25zł
GórFanka. Na szczytach Himalajów (twarda okładka) 35zł
Tybet 59zł
Masyw Mont Blanc 80zł
Najwspanialsze Parki Narodowe 90zł

STAPIS
Zew Ciszy 35zł
Pasja gór 35zł
Opowieści z krainy Largo 35zł
Messner 35zł
Messner (+CD) 40zł

ISKRY
Długosz 40zł
Król gór 50zł
Wołanie w górach 59zł
Lider 50zł
Uciec jak najwyżej 54zł

AGORA
każdy tom serii Polskie Himalaje - 28zł
komplet 6 tomów - 150zł

KALENDARZE
Pawłowski 25zł
Tatry 15zł

ARKADY
Szczyty świata 89zł
Aga

Post autor: Aga »

Wex, pamiętaj, że "Zew ciszy" jeden mój oddaję ;-) Czyli ten egzemplarz który teraz czytasz niech już zostanie do biblioteki wcielony (chyba że lepszy byłby ten mniej pogięty :-P )
Azymucik
Awatar użytkownika
Wojtek

Post autor: Wojtek »

"Wołanie w górach". Jesli jeszcze nie mamy w biblioteczce, to warto.

W.
wex

Słusznie. Ten co mam niby jest pogięty? :mrgreen:
Tak więc z powyższej listy, oprócz Zewu w bibliotece znajdują się jeszcze: cała seria Polskich Himalajów i Wołanie w górach (choć starsze wydanie). Przynajmniej o tym wiem.

Co do powyższej listy, to na pewno proponuję obydwie GórFanki (książki-wywiady z Anną Czerwińską, zwłaszcza pierwsza część bardzo mi się podobała). Roman zachęcał do zbioru wyd. Iskry, o ile dobrze pamiętam to np. "Lider" (książka o Andrzeju Zawadzie) zaczyna być rarytasem, bo wydawnictwo nie planuje dodruku.
wex

Wojtek pisze:"Wołanie w górach". Jesli jeszcze nie mamy w biblioteczce, to warto.
To już mamy, ale chyba tylko 1 egz.
Awatar użytkownika
dela

Post autor: dela »

Mam pytanko, pisze magisterkę o Tatrach i potrzebuję poglądowej ich mapy coby ładnie obrazowała obiekt moich badań. trochę szukałem alę cięzko coś trafić... Chodzi mnie o mapę całych Tatr w skali około 1:150000. najlepiej coby to była mapa topograficzna, ew fizyczna, bez treści specjalistycznej. czy jest takowa w bibliotece? albo w jakiejś pozycji traktującej o Tatrach? z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc pozdrawiam :D
"...pod górę tam gdzie wieje wiatr
Niech prowadzą moje marzenia"
Paveł

Post autor: Paveł »

polecam "dookoła Tatr" wyd. Sygnatura (seria: cartomedia)- to bodajże setka, ale są całe Tatry wraz z otaczającymi je kotlinami: Orawsko- Nowotarską, Liptowską. Cena 9 zł.
wex

Jeśli ktoś chciałby kupić którąś z ww. pozycji do swoich prywatnych zbiorów, to także może uczynić to z rabatem 20%. Ważne, żeby powiedzieć mi o tym do końca tygodnia - potem niesprzedane książki wrócą do wydawców.
Michal Pluta

Post autor: Michal Pluta »

Zapraszam serdecznie wszystkich zainteresowanych w najbliższą sobotę na godzinę 11:00 do siedziby SKG.
Będziemy robić porządki z biblioteką, zapoznamy się z komputerowym systemem obsługi i porozmawiamy na temat jej funkcjonowania.

W dalszym ciągu poszukujemy osób, które chciałyby się zaangażować w jej działalność.

Do zobaczenia w sobotę.
"Tak to się robi w Szczecinie"
cezar_1

Post autor: cezar_1 »

Jutro (10-03) o 11:00 w bibliotece będą robione porządki ze zbiorami. Jeśli ktoś zechciałby pomóc serdecznie zapraszam.
ODPOWIEDZ