Słownik wpinaczki - prośba o pomoc

Prawdopodobnie nie ma tematu, którego nie da się tutaj poruszyć.
beata.m

Słownik wpinaczki - prośba o pomoc

Post autor: beata.m »

Moi drodzy,
jestem studentką ostatniego roku tłumaczeń. Moja praca magisterska polega na napisaniu słownika - w tym przypadku Ang. - Pol. słownika wspinaczki. Jako, że sama wspinaczką zajmuję się amatorsko to chciałabym was prosić o pomoc. Czy moglibyście mi napisać czego oczekiwalibyście po takim słowniku, co miałby zawierać, czy w ogóle byłby pomocny?
A może jest ktoś chętny za jakiś czas przeczytać to co napisałam i konstruktywnie ocenić? :)
Michal Pluta

Re: Słownik wpinaczki - prośba o pomoc

Post autor: Michal Pluta »

Zwróć się do KWW, będziesz mogła liczyć na zdecydowanie większy odzew, aczkolwiek kilka osób chętnych do przejrzenia na pewno się u nas znajdzie.
"Tak to się robi w Szczecinie"
Ola

Post autor: Ola »

Ja na przykład bardzo chętnie przeczytam coś takiego. Studiuję lingwistykę stosowaną i coraz bardziej interesuję się wspinaczką (ostatnio też w kontekście językowym), więc to by była dla mnie czysta przyjemność :-)

A co do oczekiwań, to myślę, że w takim słowniku powinno się znaleźć słownictwo dotyczące:
1. sprzętu i czynności związanych z używaniem go
2. technik wspinaczkowych i ogólnie sposobu poruszania się w skale
3. ukształtowania terenu i różnych formacji skalnych
4. zwrotów używanych często przez wspinaczy (np. komendy wydawane sobie przez partnerów)

Na razie tyle przychodzi mi do głowy. A w ogóle, to moim zdaniem taki słownik to strasznie fajny pomysł! Ale moje zdanie może być już lekko spaczone przez kierunek studiów ;-)
Awatar użytkownika
sarniak
Kontakt:

Post autor: sarniak »

4. zwrotów używanych często przez wspinaczy (np. komendy wydawane sobie przez partnerów)
Ja słyszałem, że cały zasób słowniczy łojantów to +/- 3 słowa - blok, luz i (za przeproszeniem) ku*wa :P.
beata.m

Dobrze, a jeśli chodzi o techniki wspinaczkowe macie może jakieś filmiki, które mogłabym wykorzystać?
Michal Pluta

Nie nazywałbym tego technikami, tylko rodzajami wspinaczki - bo to definiuje sposób w jaki się wspinasz i jakich środków używasz. Zależy głównie od terenu działania, sztucznych ułatwień i rodzaju zastosowanej asekuracji, np. buldering, skałkowa, hakówka, drytooling, alpinizm.

Zgłoś się również do profesora Markowskiego z polonistyki - jego studentka pisała magisterkę o słownictwie wspinaczkowym, a teraz robi doktorat w podobnej tematyce.
Awatar użytkownika
maver1ck
Kontakt:

Post autor: maver1ck »

sarniak pisze:
Ja słyszałem, że cały zasób słowniczy łojantów to +/- 3 słowa - blok, luz i (za przeproszeniem) ku*wa :P.
Przy czym to trzecie ma wieeeeele znaczeń :) I może też zastępować słowa 1 i 2 :)
Pozdrawiam

M.
Michal Pluta

Podobno w Sklepie Podróżnika można za kilkanaście złotych kupić słownik, który został napisany parę lat temu.
beata.m

dobrze wiedzieć :) Ja robię słownik multimedialny więc mam załączyć zdjęcia i filmiki. Sprawdzę to jutro :]
ODPOWIEDZ