Przejście Wiosenne 2011
Re: Przejście Wiosenne 2011
Jeśli chodzi o apteczki - proszę o spokój, będzie dobrze. Dziś, albo jutro rano będą informacje na forum. Wydaje mi się, że ewentualne zakupy do nich powinny być z pieniędzy kursowych, a nie z tego co wyliczy Adam, więc chyba nie powinno być problemem, jeśli zakupy zostaną zrobione jutro lub pojutrze?
-
Poprzedni mail - komentarz do listy zakupów - wzbudził we mnie dwie refleksje:
1) Zgadzam się z owymi uwagami
2) Porównajcie nasze podejście do sprawy z przygotowaniami do kursówek. Tu nawet nie chodzi o to, że teraz już wiemy "jak", mamy kompletnie inne podejście - widać to po analizie forum. Na chwilę obecną (przed wiosennymi przygodami) wzbudza we mnie (przyszłym pedagogu
) szczery zachwyt to, jak skutecznie kurs wpływa na postawy.
1) Zgadzam się z owymi uwagami

2) Porównajcie nasze podejście do sprawy z przygotowaniami do kursówek. Tu nawet nie chodzi o to, że teraz już wiemy "jak", mamy kompletnie inne podejście - widać to po analizie forum. Na chwilę obecną (przed wiosennymi przygodami) wzbudza we mnie (przyszłym pedagogu

po przejrzeniu tabelki z jedzeniem, doszliśmy z Adamem do wniosku, że jej nie rozumiemy;]
moze by zrobic to jakos przejrzysciej, chocby tak jak z jadlospisem na zimowce? przy kazdej osobie dokladna lista co i ile ma kupic?
a do tego uwagi tomka jak najbardziej popieramy
moze by zrobic to jakos przejrzysciej, chocby tak jak z jadlospisem na zimowce? przy kazdej osobie dokladna lista co i ile ma kupic?
a do tego uwagi tomka jak najbardziej popieramy

- pomyslowydobromir
Info o transporcie od mojego mniej udanego brata, co by nie zaśmiecać forum, w załączniku.
- Załączniki
-
- Slawsko2.doc
- (38.5 KiB) Pobrany 226 razy
Ok, ok, przestawię to, tylko że już jutro rano.
Rafał nie dał rady dziś sprawdzić Lwowa. Zrobi to jutro.
Rafał nie dał rady dziś sprawdzić Lwowa. Zrobi to jutro.
Dzięki za listę jedzeniową. Trzeba jeszcze nad nią popracować. Uwagi:
- musi być bardziej przejrzysta, rozdzielić część wspólną i indywidualną (w obecnej wersji można łatwo pomylić się),
- 2.5 kg cukru - właściwie to nie pamiętam zabierania cukru na takie wyjazdy (ewentualnie dla chętnych tylko?),
- 100g czekolady na 1 dzień to za dużo, pół wystarczy, dla chętnych batony
- chleba to jest chyba za dużo: mamy 1 chleb/osobę a tylko jeden dzień kanapkowy (pon.) i do kiełbasy z ogniska; trudno będzie znaleźć chleb 680g, standard to chyba 0.5kg lub 1kg,
- na kolację kaszka, o nie... - proszę tylko na śniadania; do kaszki dobrze jest dosypać musli oprócz bakalii (polecam dodać), griszka bardziej wieczorowo mi pasuje
- dopisać jakieś jumki, gorące kubki do kolacji,
- do bakalii napisałbym raczej sumarycznie ile g każdy ma zabrać (bez podawania rodzajów);
- 400g słonecznika/os. to dużo - rozumiem, że to zupa Michała ma takie wymagania
- suszone buraki na wiosennym - fajne
do czego będą?
- uwagi wcześniejsze dot. rozmiarów i masy są słuszne - kaszki/ryż itd występują w różnych opakowaniach
Czyli w podsumowaniu wyszło 0.9-1kg/os/dzień - to trochę za dużo.
Dni pewnie będą przesuwać się i raczej nie będziemy jeść dużego ostatniego posiłku w górach. Warto to uwzględnić.
- musi być bardziej przejrzysta, rozdzielić część wspólną i indywidualną (w obecnej wersji można łatwo pomylić się),
- 2.5 kg cukru - właściwie to nie pamiętam zabierania cukru na takie wyjazdy (ewentualnie dla chętnych tylko?),
- 100g czekolady na 1 dzień to za dużo, pół wystarczy, dla chętnych batony
- chleba to jest chyba za dużo: mamy 1 chleb/osobę a tylko jeden dzień kanapkowy (pon.) i do kiełbasy z ogniska; trudno będzie znaleźć chleb 680g, standard to chyba 0.5kg lub 1kg,
- na kolację kaszka, o nie... - proszę tylko na śniadania; do kaszki dobrze jest dosypać musli oprócz bakalii (polecam dodać), griszka bardziej wieczorowo mi pasuje
- dopisać jakieś jumki, gorące kubki do kolacji,
- do bakalii napisałbym raczej sumarycznie ile g każdy ma zabrać (bez podawania rodzajów);
- 400g słonecznika/os. to dużo - rozumiem, że to zupa Michała ma takie wymagania
- suszone buraki na wiosennym - fajne

- uwagi wcześniejsze dot. rozmiarów i masy są słuszne - kaszki/ryż itd występują w różnych opakowaniach
Czyli w podsumowaniu wyszło 0.9-1kg/os/dzień - to trochę za dużo.
Dni pewnie będą przesuwać się i raczej nie będziemy jeść dużego ostatniego posiłku w górach. Warto to uwzględnić.
Jest już dostępna zakładka "Kto co kupuje 2" Zapraszam do oceniania, powyższy komentarz i inne postaram się uwzględnić
Cukier jest do kiślu - 100g na os. na tydzień i do herbat ponad 100g na os. na tydzień, razem 2400g zaokrąglone.
Przeszedłem w skg dodatkowe, intensywne szkolenie na temat bezwzględnej potrzeby herbaty na każdym postoju. Zamiast "każdy sobie" postanowiłem cukier przydzielić
Przeszedłem w skg dodatkowe, intensywne szkolenie na temat bezwzględnej potrzeby herbaty na każdym postoju. Zamiast "każdy sobie" postanowiłem cukier przydzielić
czy kazdy ma jakims cudem kupic po 100g suszonych bananow i 100g i 400g nasion slonecznika? moze byloby prosciej to jakos rozdzielic, jak zauwazyl tomek, zeby kazda osoba nie ganiala za kazda z tych rzeczy. bo jak sie komus nie uda kupic np slonecznika. to co ?
Meandor
Dokonałem przeglądu apteczek.
Skład apteczki sprzętowej
długopis,
gwizdki,
klamry do plecaków,
spinacze do bielizny,
agrafki,
naparstek,
nitka,
igły do szycia,
drut,
taśma rurowa,
rękawice robocze,
taśma wzmacniana do zaklejania dziur w namiotach.
Moim zdaniem w tym zestawie brakuje sznurka lub cienkiej linki. Dlatego proszę Cię Gosiu o zakup cienkiego repika w sklepie wspinaczkowym (średnica 2-3 mm, długość 10 m).
Skład apteczki medycznej nr 1 (mała skrzynka)
paracetamol,
strzykawki + igły,
halset – tabletki na gardło,
fervex,
glucardiamiol,
węgiel (częściowo przeterminowany),
polopiryna,
ibuprom,
ibalgin,
nifuroksazyd hasco,
sól fizjologiczna (przeterminowana),
alcacet.
Skład apteczki medycznej nr 2 (duża skrzynka)
plaster rozgrzewający,
opatrunki hydrożelowe (przeterminowane),
koc NRC,
kompresy gazowe w różnych rozmiarach (częściowo przeterminowane),
codefixy,
chusta trójkątna,
plastry z opatrunkami i bez,
spirytus salicylowy,
nożyczki,
bandaże,
pantenol,
żel Rivel – odkażający (przeterminowany),
ustnik do sztucznego oddychania,
peroxygel,
termometr.
Moim zdaniem trzeba wyrzucić wszystko, co przeterminowane z wyjątkiem gazy. Niektóre z tych rzeczy nie są niezbędne – nie wiem czy jest sens dokupować. Ja widzę sens jedynie w uzupełnieniu środków przeciwbiegunkowych. Zakupy będę robił w czwartek rano. Ktoś ma inne propozycje?
Oprócz wspólnej apteczki KAŻDY powinien mieć apteczkę osobistą zawierającą:
- leki, które dana osoba musi zażywać regularnie,
- małe plasterki na obtarcia i drobne skaleczenia,
- środki przeciwbiegunkowe,
- niewielką ilość środków przeciwbólowych,
- bandaż elastyczny szerokość 8-10 cm na wypadek zwichnięć, skręceń itp.,
jeśli ktoś używa korzysta z takich rzeczy, to również:
- opaski uciskowe na kolana,
- środki przeciw chorobie lokomocyjnej.
Czekam na opinie.
Proszę o przygotowanie przez wszystkich informacji na temat alergii, uczuleń na leki (np. na kwas acetylosalicylowy), przewlekłych chorób (choroby serca, padaczka itp.) i przesłanie mi na e-mail najpóźniej w czwartek do 20:00.
Skład apteczki sprzętowej
długopis,
gwizdki,
klamry do plecaków,
spinacze do bielizny,
agrafki,
naparstek,
nitka,
igły do szycia,
drut,
taśma rurowa,
rękawice robocze,
taśma wzmacniana do zaklejania dziur w namiotach.
Moim zdaniem w tym zestawie brakuje sznurka lub cienkiej linki. Dlatego proszę Cię Gosiu o zakup cienkiego repika w sklepie wspinaczkowym (średnica 2-3 mm, długość 10 m).
Skład apteczki medycznej nr 1 (mała skrzynka)
paracetamol,
strzykawki + igły,
halset – tabletki na gardło,
fervex,
glucardiamiol,
węgiel (częściowo przeterminowany),
polopiryna,
ibuprom,
ibalgin,
nifuroksazyd hasco,
sól fizjologiczna (przeterminowana),
alcacet.
Skład apteczki medycznej nr 2 (duża skrzynka)
plaster rozgrzewający,
opatrunki hydrożelowe (przeterminowane),
koc NRC,
kompresy gazowe w różnych rozmiarach (częściowo przeterminowane),
codefixy,
chusta trójkątna,
plastry z opatrunkami i bez,
spirytus salicylowy,
nożyczki,
bandaże,
pantenol,
żel Rivel – odkażający (przeterminowany),
ustnik do sztucznego oddychania,
peroxygel,
termometr.
Moim zdaniem trzeba wyrzucić wszystko, co przeterminowane z wyjątkiem gazy. Niektóre z tych rzeczy nie są niezbędne – nie wiem czy jest sens dokupować. Ja widzę sens jedynie w uzupełnieniu środków przeciwbiegunkowych. Zakupy będę robił w czwartek rano. Ktoś ma inne propozycje?
Oprócz wspólnej apteczki KAŻDY powinien mieć apteczkę osobistą zawierającą:
- leki, które dana osoba musi zażywać regularnie,
- małe plasterki na obtarcia i drobne skaleczenia,
- środki przeciwbiegunkowe,
- niewielką ilość środków przeciwbólowych,
- bandaż elastyczny szerokość 8-10 cm na wypadek zwichnięć, skręceń itp.,
jeśli ktoś używa korzysta z takich rzeczy, to również:
- opaski uciskowe na kolana,
- środki przeciw chorobie lokomocyjnej.
Czekam na opinie.
Proszę o przygotowanie przez wszystkich informacji na temat alergii, uczuleń na leki (np. na kwas acetylosalicylowy), przewlekłych chorób (choroby serca, padaczka itp.) i przesłanie mi na e-mail najpóźniej w czwartek do 20:00.
Niestety nie będę mógł być na dzisiejszym spotkaniu - będę siedział w pracy do 19:00
Przyjdę dopiero na wykład. Oczywiście jadę, proszę mnie liczyć we wszystkich zestawieniach. I proszę o zanotowanie dla mnie jakiś ważnych informacji jeśli takie się pojawią.

Ok. Teraz rozumiem do czego cukier i rezygnujemy z niego. Jest kilka powodów: jest niezdrowy, trzeba go odpowiednio transportować (wilgoć), nie każdy go używa, a w przypadku kiślu, niektóre już go posiadają. Ponadto lepiej jest dodać do kiślu czekoladę i bakalie (np. zrobić tzw. gluta) - smakuje zdecydowanie lepiej, a wartość energetyczna wcale nie jest mniejsza.
Pamiętaj o redukcji kg. Dziś na spotkaniu ustalimy ostateczny jadłospis.
Pamiętaj o redukcji kg. Dziś na spotkaniu ustalimy ostateczny jadłospis.
Jeśli chodzi o czytelność to jest zdecydowanie lepszaOlek pisze:Jest już dostępna zakładka "Kto co kupuje 2" Zapraszam do oceniania, powyższy komentarz i inne postaram się uwzględnić

Czytam wszystkie uwagi o jadło., tylko dziś już wolę odnieść się do nich na spotkaniu. Wy też jeżeli macie coraz więcej do powiedzenia pamiętajcie że niektórzy zaglądają sporadycznie albo pracują, więc lepiej przedstawić sprawy na żywo, wtedy wiadomo że wszyscy się zapoznają.
+ właśnie otrzymałem telefon od Kobiety, że mam od jutra paszport do odbioru!