6. kursówka 14-15 grudnia

Prawdopodobnie nie ma tematu, którego nie da się tutaj poruszyć.
Paveł

6. kursówka 14-15 grudnia

Post autor: Paveł »

Niniejszym otwiera się wątek ostatniej kursówki. W przedświątecznym klimacie udamy się w Gorce. Wszystkich zainteresowanych kursantów zapraszamy na pierwsze i obowiązkowe spotkanie organizacyjne w najbliższą środę, 4 grudnia o godz. 20:00, w okolicach wykładu.

Pozdrawiamy,
Ewa Janczarek
Paweł Marciniak
Damian Dąbrowski

Re: 6. kursówka 14-15 grudnia

Post autor: Damian Dąbrowski »

Do wszystkich z listy uczestników wysłałem zaproszenie do dokumentu kursówkowego, w razie problemów piszcie.
Damian Dąbrowski

https://docs.google.com/forms/d/10CN-QG ... U/viewform
Proszę wszystkich o wypełnienie formularza z informacjami o przysługującej zniżce na PKP.
ajednak

Post autor: ajednak »

Hej, zerknąłem na propozycje transportu i mam pewną sugestię: pewnie taniej będzie pojechać ile się da transportem publicznym, a resztę prywatnie. O 22 odjeżdża z dworca pks w Krakowie bus do Rabki (firma Majer). W Rabce jest o 23.12. Stąd już znacznie bliżej do Rzek (Lubomierza?) i pewnie wynajęcie nie będzie tak drogie jak z Krakowa.
Damian Dąbrowski

Kraków -> Rabka 10/12 zł.
Rabka -> Rzeki 250 zł/liczba uczestników (nikogo tańszego w tej okolicy nie umiem znaleźć)
Zakładając, że pojedzie nas 15 osób - niecałe 27/29 złotych.
Najtańszy busiarz z Krk chciał 400 za dowóz do Rzek. Przy 15 osobach wychodzi niecałe 27 złotych.

Jeśli chodzi o powrót, to tam chyba trochę łatwiej z publicznym transportem, bo będziemy jechać dużo wcześniej. O 16:14 z Zabrzeża jedzie Voyager, o 17:00 jest na dworcu w Nowym Sączu, skąd o 17:25 odjeżdża inny Voyager i o 19:30 jest w Krk koło dworca. Koszt dla studentów 18, dla nie studentów 23,50 zł. Przy wynajęciu busa było to 450/l.os., czyli ~30 złotych. Minusem tego rozwiązania jest to, że jeśli nie zdążymy na autobus w Zabrzeżu, to jesteśmy ugotowani.

Gdybyśmy zdecydowali się na wyjazd dopiero w sobotę rano, to jadąc TLK o 5:15 w Krk bylibyśmy o 8:40, o 10 jest bus do Mszany Dolnej za 10 złotych, a stamtąd wynajęty bus nie powinien już drogo wynieść (ile konkretnie będę wiedział, jak do mnie jeden okoliczny busiarz oddzwoni). W Lubomierzu bylibyśmy ok 12... Jadąc busem z Krk powinnyśmy być między 10 a 11.

Bardzo byłbym szczęśliwy, gdyby zostały podjęte jakieś decyzje, choćby w sprawie pociągu, którym będziemy jechać.
Opcje dojazdu:
1) IR 17:50 + Majer do Rabki + busiarz z Rabki
2) IR 17:50 + busiarz z Krk
3) TLK 19:40 + busiarz z Krk
4) TLK 5:15 w sobotę + busiarz z Krk
5) TLK 5:15 w sobotę + PKS Limanowa + busiarz z Mszany Dolnej
Opcje powrotu:
1) Voyager do N. Sącza + Voyager do Krk + TLK o 20:03
2) busiarz + TLK o 20:03
Nsdq

Post autor: Nsdq »

Weźmy pod uwagę, że jeśli zrezygnują osoby, które w piątek o 17:50 mają jeszcze zajęcia, to koszt busa będzie dla nas jeszcze wyższy.
Ewa J.

Post autor: Ewa J. »

Dzięki za wszystkie propozycje dojazdu, jednak zostajemy przy pierwotnej wersji podanej na spotkaniu, czyli: opcja dojazdu 2 + opcja powrotu 2.
Damian Dąbrowski

W takim razie jutro dzwonię do busiarza i ostatecznie się umawiam.
Bilety kupię, kiedy wszyscy wypełnią formularz ze zniżkami oraz kiedy będzie wiadomo, kto jedzie, a kto rezygnuje. Mam nadzieję, że we wtorek będę mógł już to zrobić.
ajednak

hej, zabrakło mi jeszcze omówienia takiej wersji dojazdu:
Wyjazd z Warszawy pociągiem TLK o 22.50, przyjazd do Krakowa o 4.18 (cena studencka 32,50).
Wyjazd z Krakowa busikiem do Mszany Dolnej o 6.40, przyjazd o 7.55 (cena normalna 10,00).
Wyjazd z Mszany busikiem do Lubomierza o 8.15 (cena kilka złotych).

Na miejscu bylibyśmy przed 9 rano, koszt dojazdu ok. 40 zł dla studentów, ok 77 zł normalny.

Dzięki temu wszyscy zdążą się zabrać.
Co Wy na to?
Ostatnio zmieniony 2013-12-09, 11:20 przez ajednak, łącznie zmieniany 1 raz.
ajednak

Pytanie retoryczne, góra twierdzi że i tak za późno. Ogłoszenie parafialne: Ci którzy nie pojadą z racji pory wyjazdu proszeni o kontakt z Ewą
Paveł

Witam,

W kwestii dojazdu :
- ile kosztuje pociąg z Warszawy do Krakowa ? Jakie zniżki wchodzą w grę ? Wiadomo już jak wygląda sprawa biletu grupowego ? Przy niektórych ofertach konieczne jest odpowiednio wcześniejszy wykup biletu/zgłoszenie przejazdu. Być może kasę na podróż będzie trzeba zebrać jeszcze przed środą. Proszę o pilne przedstawienie ostatecznej i najtańszej opcji wykupu biletu na pociąg.
- kwestia powrotu : bardzo dobrze jest wyszukiwać opcje obejmujące komunikację publiczną, bo faktycznie z reguły wychodzi taniej. Ale trzeba także patrzeć na jej ograniczenia:
1) czy rezerwa czasowa gdy jeden z autobusów się spóźni jest wystarczająca, aby cały misterny plan się nie zawalił ?
2) czy jeżeli któryś z autobusów się spóźni to mamy jeszcze jakąś nadzieję zdążyć na pociąg z Krakowa do Wawy ? (tzw plan B)
3) czy oszczędności z tytułu korzystania z komunikacji zbiorowej są wystarczająco wysokie, żeby opłacało się jechać dłużej, mniej komfortowo i być w górach o 2 godz. krócej ? (czyli tzw. skórka za wyprawkę ?)
4) czy wszystkie autobusy o których mowa to rzeczywiście są wielkopojemne autokary (powyżej 40 miejsc) czy tylko busy ? Możliwość zmieszczenia kilkunastosobowej grupy z wielkimi plecakami w biusie, który ma 20 miejsc z reguły budzą niezrozumiały opór kierowcy :)

Bardzo proszę także o pilne przedstawienie propozycji jadłospisu.

pozdrawiam !
Paweł Marciniak
Damian Dąbrowski

Pociąg z Warszawy do Krakowa: Normalny na IR korzystając z promocji Ty i Raz, Dwa, Trzy: 37,73 zł
Studenckie: IR: 26,41 zł
Trudno jest mi próbować wykupić bilet grupowy, skoro nie wiemy, ile nas obecnie jedzie (poza tym jeszcze brakuje mi informacji o zniżce od trzech spośród: Michała, Kacpra, obu Tomków i od Pawła - 2 osoby się nie podpisały).
Kto nie jedzie na kursówkę w związku z pociągiem o 17:50? Proszę takie osoby o informację na forum.

Inna sprawa, że o ile dobrze rozumiem tabelę opłat stąd http://www.przewozyregionalne.pl/przeja ... est-taniej
to studenci za grupowy zapłacą 23,03, a nie-studenci 47,00 (promocje się nie łączą). Więc raczej kiepski interes.

Przed chwilą odpisał mi jeden busiarz i o ile dobrze go zrozumiałem, to przewiezie nas za 700 złotych. Jutro zadzwonię i dopytam się co i jak, jak będzie wszystko ok to ostatecznie się z nim umawiam.
EDIT:
Pan faktycznie przewiezie nas za 700 złotych, dobra nasza :)
Paveł

Dzięki za sprawdzenie detali,

Polscy kolejarze są niesamowici, oni te 239 stron tabelek aktualizują i zmieniają co roku. Tyle ich zapału idzie w gwizdek.
Ale do rzeczy : moim zdaniem, po 3 kawach i lekturze ww tabel bilet grupowy wychodzi jednak znacznie taniej, tak dla studentów jak i dla tzw normalnych. A dodatkowo przy bilecie grupowym jedenasta osoba jedzie gratis.
Proszę o skonsultowanie z przewoźnikiem :
1) cen biletu grupowego
2) rozeznania jakie są formalności związane z jego załatwianiem, jakie są dedlajny i jakie dane musimy zebrać.

Druga sprawa: Polak głodny - Polak zły. Coś jemy na kursówce ?

pozdrawiam i do zobaczenia w środę o 17h30.
Paweł M.
ajednak

Hej, w dokumencie googla możecie wpisywać się na listę chętnych na mapę i foliowanie na 6 kursówkę. Termin upływa dziś w nocy.
Damian Dąbrowski

Kajam się, nie umiem czytać tabelek. Rozmawiałem z panią z PR i bilet będzie studentów kosztował 18,49, a nie-studentów 37,73. Za 1 osobę nie będziemy płacić. Z formalności/deadlinów: trzeba złożyć wniosek przez ich stronę internetową (już złożyłem, 18 osób, 11 biletów studenckich, 6 normalnych, 1 za darmo) i to wszystko. Pani powiedziała, że do jutra na pewno rozpatrzą i dostanę maila z zaproszeniem do kasy po odbiór biletów.
Bardzo pozytywnie mnie PKP zaskoczył :)

Jak robimy z tym darmowym jednym przejazdem? Idzie dla któregoś z instruktorów, dzielimy między ludzi bez zniżek, dzielimy między wszystkich?
EDIT:
Właśnie przyszło powiadomienie o akceptacji złożonego wniosku (pół godziny po złożeniu!). Mogę teraz pójść i w dowolnej kasie PR wykupić ten bilet. Dopóki go nie wykupię, mogę jeszcze go zmienić. Może z wykupieniem zaczekam do jutra po spotkaniu organizacyjnym, kiedy wszyscy już na pewno się określą czy jadą. Jeżeli ktoś zrezygnuje, to będę jeszcze mógł dokonać zmian i odebrać bilety w czwartek, jeżeli nie, to odbiorę je od razu po egzaminach.

Z busiarzem na niedzielę umówiłem się na godzinę 17:00 na przystanku PKS w Zabrzeżu. Mówił, że przejazd zajmie ok. 2 godziny, więc powinniśmy być około 19:00 w Krakowie.
ODPOWIEDZ